Introvertti, älä jää jalkoihin kokouksessa!

Kuulostaako tutulta:

Haluaisit osallistua kokouksissa enemmän, mutta tuntuu, että puheliaammat vievät tilan ja ajan. Isommissa kokouksissa tuntuu, että puheenvuoron ottaminen vähän jännittää ja tuntuu mukavammalta vain antaa toisten hoitaa puhuminen. Myöhemmin saattaa harmittaa, ettei sanonut sanottavaansa…

On monella tavalla tärkeää, että osallistut keskusteluun: Keskustelemalla vaikutetaan asioihin. Saatat ajatella, että vain teot ratkaisevat, ja tavallaan näin onkin. Tosiasia kuitenkin on, että ellei työstään kerro ja osallistu keskusteluun yhteisistä tavoitteista ja toimintatavoista, käy helposti niin, ettei työtäkään huomata ja noteerata. Ja ennen kaikkea oma tärkeä panoksesi keskusteluun jää antamatta.

Mikä auttaa, kun tuntuu vaikealta osallistua ja käyttää puheenvuoroja? Tässä neljä käytännön vinkkiä:

1. Valmistaudu etukäteen sanomaan jotakin kokouksessa. Selvitä osallistujat ja aihe, mieti oma tavoitteesi suhteessa niihin. Suunnittele, mitä haluat sanoa. Älä käsikirjoita, mutta voit luonnostella muutaman avainsanan paperille. Muista myös, että kaiken sanotun ei tarvitse olla viimeisteltyä. Puhuminen on pikemminkin eri näkökulmien esille tuomista. Huonoja kommentteja ei ole olemassa, kaikki puheenvuorot vievät yhteisen käsityksen muodostumista eteenpäin.

2. Ota rohkeasti puheenvuoro, jos toiset eivät tunnu antavan puheenvuoroa, nosta vaikka kätesi ja pidä sitä näkyvästi ylhäällä ja aloita heti, kun tulee pienikin väli. Voit pyrkiä sanomaan heti tilaisuuden alussa jotain, mikä helpottaa puhumista myös jatkossa.

3. Harjoittele: Käytä puheenvuoroja erilaisissa tilanteissa mahdollisimman usein. Aloita pienistä ja epämuodollisista tilanteista, ja pikkuhiljaa käytä puheenvuoroja myös isommissa ja jännittävämmissä. Puhuessasi voit katsoa jotakin tuntemaasi henkilöä silmiin. Tämä auttaa usein ensijännityksen yli.

4. Älä piiskaa itseäsi, jos et heti saakaan suuta auki. Julkisesti puhuminen on monille meistä jännittävää ja vaatii harjoittelua. Voit tehdä julkisesta puhumisesta itsellesi henkilökohtaisen ja haasteen ja jakaa haasteen esimerkiksi läheisen ihmisen kanssa. Iloitse onnistumisista ja jaa pienetkin onnistumisen hetket luottohenkilösi kanssa.

Ennen kaikkea arvosta itseäsi ja muista, ettei sinun tarvitse muuttua muuksi kuin mikä olet! Introvertillä on paljon myönteisiä ominaisuuksia, olet todennäköisesti hyvä kuuntelemaan, keskittymään työhösi ja ajattelet asioita pohjaan asti. Juuri siksi on tärkeää, että osallistut ja kerrot näkemyksesi muille.

Hyviä puheenvuoroja kokouksiin!

 

Kirjoittaja on Petteri Hynönen (TeM, VTK).

Petteri on viestinnän valmentaja, joka auttaa sinua rakentamaan esityksen ja esittämään sen vakuuttavasti, niin että viestisi menee läpi ja vaikuttaa. Petteri on hyvä auttamaan osallistujia löytämään omat vahvuutensa ja voittamaan pitkäänkin vaivanneet viestinnän esteet.

https://fi.linkedin.com/in/petteri-hynönen-51097111

petteri@vuorovaikutta

Avainsanat:
Ei kommentteja

Jätä kommentti